Behandeling van je angstklachten

Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd, diezelfde angst is je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, je hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst.

Soorten angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook heel veel dingen die niet bestaan, zijn mensen die er bang voor kunnen zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie betekent angst voor de maan, ablutofobie betekent de angst om te douchen of in bad te gaan of sesquipedalofobie betekent de angst voor lange woorden.
Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstsoorten

Er zijn grofweg drie angstgroepen: de eerste die ik zojuist noemde is

  • gericht – je bent bang voor iets
  • geen echte richting – je bent bang, bezorgd, je piekert
  • een variatie op eerder genoemden – aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten gekoppeld. Soms gaan angstklachten gepaard met paniekaanvallen

Behandeling angststoornissen – wat kan je er aan doen

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomend is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie. Behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt te veranderen.

Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over angst klachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Online therapie

Je angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan door naar: online therapie.

Contact Psycholoog Waalwijk

Voor een vrijblijvend advies of het beantwoorden van jouw vragen, zijn we bereikbaar op 085-4014720. We zijn allemaal opgeleid in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen adviseren, en kunnen kijken welke therapeut het beste bij je past.
Indien je een keuze hebt gemaakt, kan je direct een afspraak laten maken, zonder wachtlijsten!