Hoe vind je een psycholoog die bij je past?

Stap 1 – capaciteiten check

Kijk bij elke psycholoog (ook die door de huisarts wordt aanbevolen) naar: de opleiding, de beroepsvereniging en aanvullende kwalificaties. Als die zaken niet in orde zijn, raad ik het je af om met de psycholoog in zee te gaan.

De opleiding en de beroepsvereniging geven je zekerheid over de kwaliteit en de vaardigheden van de psycholoog. Daarbij geeft de beroepsvereniging je enige mate van bescherming mocht dat nodig zijn.

Stap 2 – past de psychologische methode bij je?

Er zijn psychologen in alle soorten en maten. Net zoals in elk vak zijn er verschillende ‘stromingen’ binnen de psychologie. De meeste psychologen zijn bekend met de belangrijkste methoden en technieken en kunnen dus een behandeling maken die bij je past. Toch heeft elke psycholoog zo zijn of haar voorkeur.
De ene werkt liever heel oplossingsgericht, de ander met cognitieve gedragstherapie, een derde beter met lichaamsgerichte therapie. Je hoeft niet alles van die therapieën te weten; maar lees er over op de website van de psycholoog en kijk of het bij jou past.

Stap 3 – past de psycholoog bij je?

Misschien wel de belangrijkste van de drie. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat maar liefst 60% van het succes van de behandeling komt door de samenwerking tussen jou en de psycholoog.

Is er een ‘klik’? Vertrouw je de psycholoog? Voelt het goed? De meeste psychologen nemen de moeite je ook een beetje over henzelf te vertellen: overtuigingen, werkstijl, de dingen die zij belangrijk vinden. Lees die teksten goed.

Overigens, als een vriend, familielid of huisarts je een psycholoog aanbeveelt is het ook goed om daarnaar te luisteren. Zij kennen jou namelijk en weten dus wat bij je past.
Bekijk mijn persoonlijke pagina om te zien of het klikt.

Contact Psycholoog Waalwijk

Voor een vrijblijvend advies of het beantwoorden van jouw vragen, zijn we bereikbaar op 085-4014720. We zijn allemaal opgeleid in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen adviseren, en kunnen kijken welke therapeut het beste bij je past. Indien je een keuze hebt gemaakt, kan je direct een afspraak laten maken, zonder wachtlijsten!